CSP Coaching of schematherapie

Gedragspatronen therapie

Cohérence Somato Phsychique, afgekort CSP®, of schematherapie is een vorm van gedragspatronen therapie.

Wij reageren niet in functie van de realiteit maar in functie van onze realiteit samengesteld door onze opgeslagen beelden. Die automatismen, gewoonten, conditioneringen en eigen gemaakte tradities vertalen zich in onze beste oplossingen ten aanzien van situaties waarbij we druk ervaren. Deze programmatie is constant aanwezig en zal telkens we ons in een stress situatie bevinden, de bovenhand nemen. Wij zijn ons hiervan niet bewust en verkeren bijgevolg niet in de mogelijkheid om deze waar te nemen of te wijzigen.

Deze techniek werd ontwikkeld en samengesteld door Fabrice Charles en is gebaseerd op onderzoek van ondermeer I.P. Pavlov, K. Lorenz, d’H Laborit, J. Lerminiaux, P.A.Levine, d’A. Maslow, S. Grof, G. Rizzolatti en E. Blackburn.

Patronen herkennen en er bewust mee omgaan.

Naar aanleiding van de getuigenis van televisiepresentator Bart Schols in de ‘Wereld van Sofie’, een programma van Radio 1, zegt hij het volgende: “Uiteindelijk ben ik bij een schematherapeut terechtgekomen, en nu heb ik het gevoel dat de puzzel klopt”

“Schematherapie is bij ons niet zo bekend. Het draait onder meer om de manier waarop je ouders al dan niet aan je basisbehoeften voldaan hebben, en het effect ervan in je latere leven. Je gaat kijken welke patronen je in je leven meegenomen hebt: op welke momenten komt het gekwetste kind in je terug naar boven. Bart ging dat compenseren door zeer competitief te sporten, door op tv te willen komen, door relationeel de wilde toer op te gaan, door altijd maar bevestiging te zoeken bij mensen, om toch maar ergens betekenis uit te kunnen halen.

Deze patronen hebben ervoor gezorgd dat Bart fychisch en psychisch onderuit ging. Het gaat erom die patronen te herkennen en er op een bewuste manier mee om te gaan.”

Dat is wat mijn aanpak als psychotherapeute met specialisatie Cohérence Somato Phsychique, afgekort CSP® of schematherapeute voor jou kan betekenen.

Meer weten?

Benieuwd hoe de CSP methode jou of jouw bedrijf verder kunnen helpen?